Klikk her for å gå til bildearkivet.

Følg Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nordmenn elsker avokado

Pressemelding   •   jan 29, 2016 08:00 CET

I november 2015 gjennomførte Norstat for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) en landsrepresentativ forbruksundersøkelse for å kartlegge nordmenns taco-vaner. Den samme undersøkelsen ble gjort i 2011. Resultatene viser blant annet at vi bruker mer avokado, og vi bruker den til mer enn bare guacamole.

Avokado øker mest

Det er en betydelig økning i bruk av guacamole til taco i Norge, og de som bruker guacamole lager den i større grad selv nå enn tidligere. I 2015 svarte 73 % at de lager guacamole selv, mot 51 % i 2011.

Salget av avokado har hatt en stor vekst de siste årene. I 2014 spiste hver nordmann i snitt 2 kg avokado. I følge «Totalrapporten», som utgis årlig av OFG, hadde forbruket av avokado størst økning blant alle frukt og grønnsaker fra 2013 til 2014, med en økning på 16.3 %.

- Hovedårsaken til økningen er nok bedre tilgjengelighet av ferdig spisemoden avokado, sier informasjonssjef Gerd Byermoen. Dette er et godt bevis på at forbrukerbehov er hensyntatt.

Dette bruker vi avokado til

Undersøkelsen viste at i tillegg til guacamole, bruker vi avokado som pålegg, i salater, som dipp og i smoothie. Forbruket av avokado er størst i aldersgruppen 18-39 år.

Derfor er avokado bra for deg

- Avokado er veldig næringsrikt, og egner seg også til babymat, forteller ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Avokado har et høyt innhold av umettet fett, folat og kalium. Avokado er også en kilde til vitamin E, vitamin B6, kopper og kostfiber. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten, bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Kalium hjelper til å opprettholde normalt blodtrykk. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens folat og vitamin B6 blant annet er med på å hjelpe immunsystemets normale funksjon.

Ikke minst har avokado en fantastisk smak, nydelig kremet konsistens og et bredt bruksområde.

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.